Pirmoji paroda

20/10/2011

Jūsų šuniui suėjo 10 mėnesių. Galima Jus pasveikinti – pats sunkiausias Jūsų augintinio periodas jau praeityje. Pasikeitė dantys, praktiškai jis jau išaugo. Tačiau kaulingumas dar negalutinis, raumenynas silpnokas, krūtinė nepakankamai gili ir jis pats truputį kerėpliškas.  Tačiau jau laikas eiti į parodą, į jaunimo grupę. Teisėjas supras augimo ypatumus ir jo įgudusi akis sugebės įvertinti jūsų šuniuko eksterjerą.

Paroda – atsakingas reikalas. Šuns eksterjeras, t. y. jo išorinė išvaizda, nulemta jo paveldėjimo. Atrodytų, lyg nuo Jūsų niekas nepriklauso. Tačiau yra ne taip.

Labai daug kas priklauso nuo auginimo, maitinimo, priežiūros, o taip pat, kaip Jūs ruošėtės parodai. Kaip tai padaryti?

1. Šunį reikia teisingai išugdyti. Jums tai pavyks, jeigu griežtai laikysitės šių nurodymų.

2. Šuo turi būti išmokintas elementaraus paklusnumo.

3. Galiausiai, prieš parodą šunį reikia gerai išvedžioti. Kas tai? Kai Jūs vaikštinėjate su šuniu ir jis prisilakstė iki soties, išsidūko, pririškite jį prie trumpo pavadėlio ir paskutines 15-20 minučių prieš parodą pavedžiokite prie kairės kojos asfaltu, o dar geriau žvyru.

Parodos ekspertizė susideda iš kelių etapų:

Pirmame etape Jus pakviečia į ringą ir teisėjas paprašo parodyti šuns sukandimą.  Pagal parodos taisykles, šuo nerodantis sukandimo negauna įvertinimo. Todėl, nuo pat mažens reikia išmokinti šuniuką rodyti dantis. Tai labai paprasta. Šeimininkui reikia pakelti šuniuko lūpas iš priekio, kad būtų matyti kaip žandikauliai susiglaudžia priekyje ir dengia vienas kitą. Šeimininkas tai darydamas ištaria žodį „Dantys“ ir duoda skanėstą.

Antrame etape, Jūs kartu su kitais šunų savininkais eisite ratu prieš laikrodžio rodyklę, laikantis distancijos, ir šunį vedant prie kairės kojos.  Čia labai svarbu pasirinkti tinkamą greitį, kad šunims būtų lengva ir patogu eiti šalia Jūsų. Visą laiką šunį reikia vestis trumpu pavadėliu, kad nenuleistų galvos. Labai gerai, jei tarp žiūrovų bus šeimos narių, šuo akimis jų ieškos ir dėka to, atrodys susidomėjęs.

Kitam etape, Jūsų šunį gali pastatyti ant teisėjo staliuko išsamesnei apžiūrai. Reikia, jog šuo nebijotų ir nekąstų teisėjui. Čia ir pasirodys Jūsų šuns išsiauklėjimas. Po to teisėjas aprašys Jūsų šunį, t.y. pažymės jo pagrindinius ypatumus: kokia galva, galūnės, akys ir t. t.

Galiausiai, teisėjas paskelbia rezultatus. Mažiausiųjų grupėje aukščiausias įvertinimas „labai perspektyvus“, bet nesijaudinkite jei gavote įvertinimą „perspektyvus“. Ir Jums, ir Jūsų augintiniui dar viskas priešakyje. Taip pat Jūsų neturėtų jaudinti netgi, jei likote paskutiniai. Tai reiškia, kad Jūsų vystosi lėčiau nei kiti. Galiausiai viskas paaiškės po trijų metų.

Štai, pirmoji paroda ir praėjo. Truputį vėliau Jums įteiks diplomą, aprašymą ir medalį.

Prisiimkite pilną atsakomybę svarbiam darbui – savo šuns auginimui.

Jūsų šuo – ne tik Jūsų šuo, bet ir veislės atstovas, todėl nesistenkite išvengti dalyvavimo parodose ir veislės kūrime. Auginkite ir išlaikykite savo šunį taip, kad juo būtų galima didžiuotis!

Originalas


Ridos pastaba:

Galimi netikslumai dėl parodos organizavimo, dalyvių amžiaus, apžiūros eigos, lyginant su mūsų šalimi. Visa informacija apie Lietuvoje organizuojamų parodų taisykles: LKD PARODŲ RENGIMO TAISYKLĖS

Pakomentuokite/Leave a Reply

Captcha Captcha Reload