10 auksinių taisyklių šuniuko priežiūrai ir auklėjimui

01/10/2009

Jelena Maksimenko

 Jei pas Jus namie atsirado mažas prancūzas – tai visada daug susižavėjimo, ir visi Jūsų rūpesčiai bei triūsas bus šimteriopai atlyginti. Tačiau, šuniuko auklėjimas – tai kartu ir didelė atsakomybė! Žemiau bus surašytos 10 „auksinių taisyklių”, kuriomis, naujai iškeptam šuniuko savininkui, stengtasi priminti apie pačius svarbiausius momentus augant šuniukui.

Pirma taisyklė. Augintinio dresūra ir auklėjimas prasideda nuo pačios pirmos dienos, kai jis atsiranda pas Jus namie.

Šuo negimsta pilnai viską mokėdamas, todėl Jūsų šuniukas neišvengiamai Jus pasirinks lyderiu ir pavyzdžiu, kurį mėgdžios. Geras auklėjimas vaidiną didelį vaidmenį, sėkminguose Jūsų ir Jūsų šuns tarpusavio santykiuose. Būtent per tai, Jūsų šuo, išmoks suprasti, ko būtent žmogus laukia iš jo ir geriau įsilies į naują, jį supančią, aplinką. Iš kitos pusės, kuo geriau suprasite savo šuns elgesį, tuo giedresnis bus Jūsų gyvenimas kartu.

Antra taisyklė. Šuniukui būtina subalansuota dieta.

Taigi, kaip ir kuo maitinsite savo šuniuką, nepaprastai svarbu, juk jam būtinas nustatytas ir teisingas kiekis baltymų, riebalų, vitaminų ir mineralų papildų. Dieta turi būti pilnai subalansuota ir, kartu, koncentruota, kad šuniukas gautų viską, kas jam reikalinga su nedideliu maisto kiekiu. Šuniukas visada privalo turėti švaraus ir šviežio vandens.

Trečia taisyklė. Šuniukas visą laiką privalo būti gerai prižiūrėtas.

Kailio, akių, ausų, nagų priežiūrą privaloma pradėti nuo ankstyvo amžiaus. Kuo anksčiau šuniuką pradėsite pratinti prie privalomų procedūrų, tuo mažiau problemų iškils ateityje.

Ketvirta taisyklė. Nepamirškite šuniuko dantų.

Ankstyva dantų priežiūra užkirs kelią galimoms problemoms ateityje. Seniai žinoma, kad sveikatos problema Nr. 1 – parodontozė, kuri šitam liūdnam sąraše aplenkia net nutukimą. Dantų akmenys ir apnašos sukelia ir kitus, žymiai pavojingesnius susirgimus. Todėl, pradėkite reguliariai valyki šuns dantukus dabar, nes tiems šunims, kurie neturėjo tokių procedūrų, jau 2 metų amžiaus atsirado problemų su sveikata.

Penkta taisyklė. Šuniukas privalo gauti kasdieninį fizinį krūvį.

Jo kiekis priklauso ne tik nuo šuniuko amžiaus, bet ir nuo veislės. Tačiau, nedarykit klaidos, daugelio nepatyrusių augintojų, neperkraukite jo! Šuniuko skeletas, jo kaulai dar galutinai nesusiformavę ir dažnai nepajėgia ištverti per didelio krūvio. Prisiminkite, kad visi molosai, net ir nedideli kaip prancūzų buldogas, šunys su sunkiu kaulu. Kad šuniukui neišsivystytų šleivos ir kreivos priekinės galūnės, iki metų jam neleiskite šokinėti nuo baldų ir laiptais leidžiantis žemyn, neškite jį ant rankų.

Šešta taisyklė. Reguliariai lankykitės pas vet. gydytoją.

Būtų idealu, jei turėtumėte patikrintą ir patikimą veterinarą dar iki šuniuko įsigijimo. Tokiu atveju jam parodykite naująjį šeimos narį artimiausiomis dienomis. Pirmais metais reguliari apžiūra (kartą per kelis mėnesius) taps taisykle Jūsų gyvenime. Net šuniui suaugus ir neturint jokių išorinių susirgimo požymių, kartą per metus reikia apsilankyti dėl kasmetinės apžiūros ir geros sveikatos būklės palaikymo.

Septinta taisyklė. „Naminis”, reguliarus šuniuko sveikatos patikrinimas.

Šuns šeimininkas visada yra pats svarbiausias, palaikant jo gerą formą. Reguliariai apžiūrėkite šuns kailį ir odą, akis ir ausis, dantis ir dantenas. Ankstyvas smuklių problemėlių pastebėjimas, padės išvengti didesnių problemų.

Aštunta taisyklė. Šuniuką supažindinkite su kitais šunimis.

Vienas geriausių metodų šuniuką išmokinti gerų manierų, tai leisti jam bendrauti su suaugusiais šunimis. Suaugę šunys dažniausiai nerodo agresijos prieš mažą šuniuką, bet, jei reikia, gali šuniuką „pastatyti į vietą” urzgimu ar dantų parodymu. Nereikia jiems drausti taip elgtis, tokiu atveju šuniukas mokosi kontroliuoti save ir savo dantis. Jei suaugęs šuo bus nubaustas, tai mažasis gali pradėti įsivaizduoti, kad jis yra stiprus bei visagalis, tad gali elgtis taip, kaip jam patinka.

Devinta taisyklė. Už gerą elgesį privaloma apdovanoti.

Paskatinimas – visada galingas stimulas Jūsų šuniukui tapti išauklėtu ir klusniu Jūsų šeimos nariu. Nepamirškite apdovanoti jį balsu ar skanėstu, kai jis daro, ko reikalaujate. Tai būtinai paskatins gerai elgtis ir ateityje.

Dešimta taisyklė. Būkite kantrūs. Šuniuko auklėjimas reikalauja daug meilės ir begalinės kantrybės.

Užsiimkite savišvieta, skaitykite kinologinę literatūrą, diskutuokite su patyrusiais veisėjais, bendraukite su vet. gydytojais. Tai padės išvengti nemalonių siurprizų ateityje ir padės rasti teisingai suprasti ir bendrauti tarpusavyje su šuniuku.

 Originalas